Eто призьорите на МФП „Орфей – Пловдив“ 2022 (live)

Гледайте на живо финалното четене и церемонията по награждаване на призьорите от петия Международен фестивал на поезията „Орфей – Пловдив“ 2022.

Събитието е в Малката раннохристиянска базилика на Пловдив, а фестивалът е подкрепен от Община Пловдив и е част от Културния й календар за годината.

11 поети от 9 страни участват в тазгодишното издание на фестивала.

Голямата награда „Орфей“ за изключителен принос към поезията бе връчена вчера на откриващата церемония, а тазгодишният й носител е турският поет Атаол Бехрамоглу.

Носител на приза „Орфей“ за цялостно представяне в рамките на фестивала е испанският поет Хосе Лупианес Барионуево.

Наградата за най-добро стихотворение от поетическите четения получава грузинският поет Шота Ятащвили за творбата „Движение“.

Наградата „Евридика“ за най-добро любовно стихотворение получават Даниела Андоновска Трайковска от Северна Македония и Тильо Тилев от България – съответно за стихотворенията „Лица без лица“ и „Летен романс“.

Приза за най-добро есе от Писателския форум на тема „Фигурата на Орфей – между мита и мига“ е за българската поетеса Гергана Златкова.

Всички творби на участниците в петия международен фестивал на поезията – на роден език, на български и на английски може да четете на сайта www.orpheus-plovdiv.eu

Фондация „Пловдив ЛИК“, организатор на събитието, благодари на Хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ за партньорството в годините, на талантливите й и „многоезични“ пишещи и превеждащи възпитаници на най-старото пловдивско училище, и на всички почитателите на изящното слово, наричано поезия в целия свят, за живото и онлайн присъствие.